Vart växte Astrid Lindgren upp?

Innehållsförteckning

Vart växte Astrid Lindgren upp?

Vart växte Astrid Lindgren upp?

Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907, på gården Näs i småländska Vimmerby. Pappa var bonde och Astrid växte upp med storebror Gunnar och småsystrarna Stina och Ingegerd. På den här tiden hade föräldrar på landet sällan tid att leka med sina barn. Det gjorde att barnen fick stor frihet.

Vad hette Astrid i efternamn innan hon gifte sig?

Astrid Ericsson (Lindgren) föddes den 14 november 1907 i Vimmerby som dotter till lantbrukaren Samuel August Ericsson (32) och Johanna (kallad Hanna) Sofia Jonsson (28).

Vilken är den kändaste boken Astrid Lindgren har skrivit?

Lindgren är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump (1945), Barnen i Bullerbyn (1947), Karlsson på taket (1955), Madicken (1960), Emil i Lönneberga (1963), Saltkråkan (1964) och Bröderna Lejonhjärta (1973) samt Ronja Rövardotter (1981).

Vad för sorts böcker skrev Astrid Lindgren?

Astrid Lindgren är mest känd som författare av barn- och ungdomsböcker. Det är svårare än vad man först kan tro att säga hur många böcker Astrid Lindgren skrev – det beror på vad, och hur, man vill räkna. De ursprungliga kapitelböckerna är 34 stycken och bilderböckerna 41.

Vilken är Astrid Lindgrens mest sålda bok?

2015 är det 70 år sedan den första boken om Pippi Långstrump kom ut. Böckerna om Pippi Långstrump är översatta till 70 språk och har sålt i över 60 miljoner exemplar. Astrid Lindgrens böcker har sålt i över 150 miljoner exemplar, av dessa är böckerna om Pippi Långstrump ojämförligt mest sålda.

Vilken av Astrid Lindgren figur är mest populär?

Bland de mest kända figurerna kan nämnas Kalle Blomkvist (1951) Mio, min Mio (1954), Lillebror och Karlsson på taket (1955), Madicken (1960), Emil i Lönneberga (1963), Barnen på Saltkråkan (1964), Bröderna Lejonhjärta (1973) och Ronja rövardotter (1981).

När bytte Astrid Lindgren efternamn?

År 1931 gifte de sig och Astrid bytte efternamn till Lindgren. Då flyttade Lars hem till dem. År 1934 föddes Astrids och Stures dotter Karin och år 1941 flyttade familjen till Dalagatan i Stockholm. Där bodde hon resten av livet.

Vad är Astrid Lindgrens gärning?

  • Astrid Lindgren. Astrid Lindgrens gärning är unik och betydelsefull. Hon var en övertygad humanist. Hon kämpade för barns rättigheter, för jämlikhet och för djurens rätt. Hon stod för sina åsikter med såväl civilkurage och allvar som humor och kärlek. Men det är som författare av barnböcker som Astrid gjort sig mest känd runt om i världen.

Vad är sångerna av Astrid Lindgren?

  • Sångerna av Astrid Lindgren. Till Astrid Lindgrens filmer och teaterpjäser behövdes en hel del sång och musik. Astrid skrev texterna och sedan fick några av Sveriges absolut bästa kompositörer skriva musiken. Många av dessa sånger har blivit en självklar del av den svenska sångskatten. Den som tonsatt flest sånger är Georg Riedel.

När började Astrid Lindgrens författarskap?

  • Astrid Lindgrens författarskap började 1944. Det är året för hennes debutroman Britt-Mari lättar sitt hjärta, men det är också året då hon halkade i Vasaparken och blev liggande med en stukad fot.

När föddes Astrid Anna Emilia Lindgren?

  • Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby i Småland och dog den 28 januari 2002 i hemmet på Dalagatan 46 i Stockholm. Hon skrev 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans sålt i hisnande 165 miljoner exemplar och översatts till över 100 språk.

Relaterade inlägg: