Vilket ämne från maten används i cellandningen?

Innehållsförteckning

Vilket ämne från maten används i cellandningen?

Vilket ämne från maten används i cellandningen?

I cellandningen omvandlas druvsocker och syre (bränslet) till koldioxid, vatten (restprodukter) och energi.

Vad heter den kemiska reaktionen som omsätter energin i våra celler?

I maten finns energirika ämnen, till exempel kolhydrater, fetter och proteiner. Kroppen förbränner ämnena med syre i ett antal kemiska reaktioner. De kemiska reaktionerna kallas cellandning och sker i cellerna. – En tredjedel av vårt dna kodar för de proteiner som finns i cellmembranet.

Vad kallas cellandning som använder syre?

När vi äter omvandlas kolhydraterna tillsammans med syrgas från luften vi andas till koldioxid, vatten och frigjord energi som cellen kan använda. I kroppen kallas reaktionen för cellandning, som är som en bakvänd fotosyntes. Samma reaktion sker när vi eldar ved och andra bränslen. Då kallas den förbränning.

Hur får kroppens alla celler det syre som den behöver och hur kan koldioxiden som är farlig för kroppen tas bort från cellerna?

Blodet hämtar syre från lungorna och transorterar syre till alla celler i kroppen. När cellen tar upp syre så lämnar den också koldioxid som blodet för till lungorna och vi andas ut det i luften. En del av avfallet tar också njurarna, lungorna, tarmarna eller huden hand om och bryter ner.

Vad händer vid syrebrist i vävnaden organet?

Syrebrist leder till energibrist och sämre funktion i cellerna i hela kroppen samt en fermentering (jäsning) i cellerna. Detta bildar mjölksyra som ger en försurning inne i cellerna. Följden blir smärta, inflammation och sjukdom i kroppen.

Relaterade inlägg: