Vad har Lysosomen för uppgift?

Innehållsförteckning

Vad har Lysosomen för uppgift?

Vad har Lysosomen för uppgift?

Cellen är uppdelad i olika rum där olika cellfunktioner sker. Lysosomer utgör sådana rum och fungerar som återvinningscentraler – man skulle kunna likna dem vid cellens mage. Precis som magsäcken innehåller lysosomen starkt sura ämnen som bryter ner andra molekyler.

Vilka celler har Cellplasma?

Cellvägg – Växtcellens skal. Cellväggen har samma funktion som cellmembranet men cellväggen är tjockare och mer stabil. Cellplasma – cellens utfyllnad. Cellplasman är en trögflytande vätska som alla andra organeller finns i.

Vilka delar finns i en Djurcell?

Cellplasman består av vatten, salter, proteiner, olika näringsämnen och avfallsprodukter från ämnesomsättningen som lagras i de så kallade vakuolerna. I mitten av djurcellens cellkärna är DNA:et samlat. En cell består även av mitokondrier, ribosomer och en cellkärna som styr cellens funktioner.

Hur fungerar celler och vävnader?

  • SÅ FUNGERAR KROPPEN Så fungerar celler och vävnader. Kroppen är uppbyggd av många miljarder celler. Olika celler kan ha olika utseende och uppgifter. Tillsammans bildar cellerna vävnader. Det finns flera olika typer av vävnader, till exempel muskelvävnad, benvävnad och fettvävnad. Vävnaderna bildar tillsammans organ, som hjärta och ...

Vilka är organellerna i cellen?

  • De organeller som cellen är uppbyggd av bidrar till att varje individuell cell har en egen ämnesomsättning och egen produktion av proteiner. Några av huvudaktörerna bland organellerna (i växt- och djurceller), och deras funktioner: Cellmembranet skyddar cellen och kontrollerar vilka ämnen som får komma in och ut ur cellen

Vad innehåller cellkärnan?

  • Cellkärnan innehåller dina gener. I cytoplasman finns också cellkärnan. Cellkärnan innehåller arvsmassan, DNA. Delar av arvsmassan kallas för gener. Generna innehåller information om hur kroppen ska byggas upp och fungera. Det är generna som avgör hur du ser ut och bidrar till vilka egenskaper du har.

Relaterade inlägg: