Vad heter det hormon som stimulerar en ökad produktion av erytrocyter?
Vad heter det hormon som stimulerar en ökad produktion av erytrocyter?
När man får blodbrist eller vistas på hög höjd, känner kroppen av att syrehalten i blodet minskar och njurarna får en signal för att öka produktionen av ett speciellt hormon – erytropoietin (EPO) – mer känt som ett dopingmedel i idrottssammanhang. Hormonet stimulerar benmärgen att producera fler röda blodkroppar.
Vad tillverkas i benmärgen?
Benmärg är en näringsrik mjuk vävnad som huvudsakligen ligger i de ihåliga delarna av långa platta ben som bröstbenet och höftbenen. Det finns två typer av benmärg: röd benmärg och gul benmärg. Gul benmärg har en mycket större mängd fettceller än röd benmärg. Båda typerna av benmärg innehåller blodkärl.
Vilka två hormoner styr bildandet av röda blodkroppar?
Produktionen av de röda blodkropparna regleras av hormonet erytropoetin (EPO), som normalt produceras i njurarna och styrs av syrehalten i blodet. Vid behov kan man ge extra mängder EPO som medicin till anemiska patienter för att stimulera deras produktion av röda blodkroppar.
Var produceras erytropoetin?
Erytropoietin (EPO) bildas i njurarna och stimu- lerar benmärgens produktion av erytrocyter.
Hur stor del av blodet är röda blodkroppar?
Röda blodkroppar innehåller proteinet hemoglobin, som kan binda syre. Hemoglobin innehåller järn, och det är det som ger blodet dess röda färg! En vuxen människa har ungefär fem liter blod. Mycket av det, ungefär 45 %, består av röda blodkroppar.
Vad händer när röda blodkroppar dör?
Gamla blodkroppar bryts ner i mjälten och levern. Järnet som fanns i blodkroppen transporteras tillbaka till benmärgen för att användas till att bilda nya röda blodkroppar. Kroppen kan inte återanvända allt, utan en del av hemoglobinet omvandlas till bilirubin som har en gul färg.