Vilket ansvar har samhället för familjen?

Innehållsförteckning

Vilket ansvar har samhället för familjen?

Vilket ansvar har samhället för familjen?

Socialnämnden ska verka för goda uppväxtförhållanden Socialnämnden ska verka för att barn och ungdomar växer upp under trygga och goda förhållanden. Nämnden ska i nära samarbete med hemmen främja en allsidig personlighetsutveckling och en gynnsam fysisk och social utveckling hos barn och ungdomar.

Vem bestämmer över socialtjänsten?

Det är kommunfullmäktige som bestämmer hur socialtjänsten ska organiseras. Flera nämnder kan ha ansvar för arbetet i socialtjänsten. Det är olika i olika kommuner. I en del kommuner har en barn- och ungdomsnämnd ansvaret för socialtjänstens arbete för barn och ungdomar.

Vem har ansvar för vår försörjning som vuxen?

Reglerna i socialtjänstlagen innebär att var och en i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj inom ramen för sin förmåga. De vuxna i familjen har i regel ett gemensamt ansvar för hushållets försörjning.

Har det yttersta ansvaret?

Kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver (2 kap. 1 § SoL), som omsorg, vård och service, upplysningar, råd, ekonomisk hjälp och annat bistånd (3 kap. ... Socialnämnden är politiskt tillsatt och ansvarar för kommunens socialtjänst.

Vilket ansvar har man för sina föräldrar?

Enligt svensk rätt har barn varken ett ansvar eller några juridiska skyldigheter gentemot sina föräldrar. Anhörigas hjälp är helt frivillig. Hemtjänst, vårdpersonal och biståndshandläggare kan komma att rådfråga anhöriga vid beslut, men det är inte ett krav att barn eller anhöriga ska vara involverade.

Vilka skyldigheter har socialtjänsten?

Socialtjänsten i varje kommun ska verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. I arbetet med barn som far illa är de skyldiga att samverka med bland annat hälso- och sjukvården, skolan och polisen.

Vem utövar tillsyn över socialtjänsten?

IVO bedriver tillsyn inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten samt verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). ... Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.

Vilken statlig myndighet utövar tillsyn över socialtjänsten?

Myndigheter som utövar tillsyn inom det sociala området. Socialstyrelsen och länsstyrelserna ansvarar för statens tillsyn av socialtjänsten. ... Socialstyrelsen har dessutom ansvar för tillsynen av hälso- och sjukvården.

Relaterade inlägg: