Vad ska man studera för att bli diplomat?

Innehållsförteckning

Vad ska man studera för att bli diplomat?

Vad ska man studera för att bli diplomat?

Ansökningskrav. För att söka till diplomatprogrammet krävs att du har en avslutad akademisk examen motsvarande minst en fil. kand samt B-körkort. Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska och goda kunskaper i minst ytterligare ett språk - arabiska, franska, mandarin, ryska, spanska eller tyska.

Vad har diplomater för rättigheter?

Diplomatisk immunitet är en form av immunitet som innebär att vissa personer som officiellt representerar en främmande stat i ett värdland är okränkbara, till exempel en ackrediterad ambassadör. ... Med immunitet kan en diplomat exempelvis inte bli lagförd för fortkörning eller rattfylleri, åtminstone i värdlandet.

Vad krävs för att bli ambassadör?

Man kan alltså inte söka till yrket - eller utbilda sig på universitet - för att bli ambassadör, utan man väljs till Ambassadör. Det finns ingen speciell utbildning för att bli diplomat, men det är ofta väldigt högt utbildade personer. Till utrikesförvaltningen antas man genom det så kallad diplomatprogrammet.

Hur blir man generalkonsul?

Flera honorärkonsulat är därför belägna i hamnstäder men honorärkonsulat kan även finnas på orter med omfattande svenskkoloni, stor svensk turism eller på ort av vikt för svenskt näringsliv. Honorärkonsuln kan vara svensk eller utländsk medborgare och har accepterat uppdraget som ett hedersuppdrag.

Får diplomater parkera överallt?

– Immunitet handlar ju om att man ska kunna utföra saker i tjänsten, inte att man ska parkera när man är ute och handlar. Om en person som omfattas av diplomatisk immunitet bryter mot värdlandets lagar är den vanligaste konsekvensen därför att denna blir kallad till UD som påpekar vad som förväntas av dem i deras roll.

Relaterade inlägg: