Vad är bakgrunden till Koreakriget?

Innehållsförteckning

Vad är bakgrunden till Koreakriget?

Vad är bakgrunden till Koreakriget?

Det kalla krigets spänningar är bakgrunden till det krig som utbröt den och som beräknas ha krävt fem miljoner dödsoffer. Nordkoreanska trupper gick då till anfall över 38:e breddgraden under förevändning att hindra ett sydkoreanskt invasionsförsök.

Vilka är inblandade i koreakonflikten?

Försök har gjorts vid fredsförhandlingar, bland annat genom de så kallade sexpartssamtalen, där de sex länderna Nordkorea, Sydkorea, USA, Kina, Ryssland och Japan är inblandade. Samtalen började efter att Nordkorea drog sig ur icke-spridningsavtalet 2003, men har inte lyckats.

Hur är Korea idag?

Koreahalvön är ett av de mest militariserade områdena i världen. Formellt råder fortfarande krigstillstånd mellan Nord- och Sydkorea, eftersom avtalet om eldupphör 1953 inte följts av något fredsavtal. Både Sydkorea och Nordkorea har som mål att återförena den koreanska halvön.

Vad innebar Koreakriget och hur påverkar det kriget världen idag?

Koreakriget utkämpades 1950-1953 mellan Nordkorea och Sydkorea. Konflikten var en del av det kalla krigets motsättning mellan öst och väst, socialism och kapitalism. Kriget slutade oavgjort varefter länderna fick sina nuvarande gränser. Men formellt har kriget aldrig upphört.

Hur löstes Koreakriget?

Koreakriget är en pågående väpnad konflikt på Koreahalvön som startade den . I praktiken upphörde dock krigshandlingarna i samband med att vapenstillestånd ingicks den .

Relaterade inlägg: