Vad ska en elitidrottare äta?

Innehållsförteckning

Vad ska en elitidrottare äta?

Vad ska en elitidrottare äta?

En elitidrottare kan ofta behöva äta 5000 kalorier per dygn jämfört med ca 2000 kalorier för en person som inte tränar, för att göra det måste de nästan äta söta och feta produkter. Att äta fiberberikade eller lightprodukter tar helt enkelt för mycket plats i magen. Man har mycket större marginaler som elitidrottare.

Vad ska en atlet äta?

– Näringsrik mat som ger en lagom balans av kolhydrater, fett och protein, till exempel kokt ris, torsk med äggsås och broccoli. Att fokusera på en bra måltidsordning under dagen gör det lättare att nå energibalans. Starta dagen med en bra frukost och fyll på med lunch, middag och mellanmål.

Hur mycket ska en elitidrottare träna?

Vid hård fysisk träning på 2-4 timmar per dag är rekom- mendationerna ca 8-10 g/kg kroppsvikt. Mäng- den kolhydrater bör då uppgå till 640-800 gram per dag. Ligger träningsmängden upp till två tim- mar per dag är behovet ca 6-8 g/kg kroppsvikt och dag.

Varför är det viktigt för en idrottare att äta på rätt sätt?

Att äta precis så mycket man behöver är det viktigaste för en idrottare. Hur mycket energi man behöver beror på ålder, kön, kroppsvikt, kroppssammansättning, vilken typ och vilken mängd av träning. Idrottare äter ofta för lite. Detta kan leda till skador, infektioner och sämre tränings- och tävlingsresultat.

Vad äter en längdåkare?

1800-2500 kcal/dag. Hur många gånger äter man? Frukost, Lunch, Middag, Kvällsmål, samt 2-3 mellanmål. Energi kommer även från sportdrycker och återhämtningsdrycker som man dricker under dagen (måste fördela på detta sätt för att ha möjlighet att få i sig energin).

Hur mycket ska en tränande ungdom äta?

Barn, ungdomar och vuxna har mycket liknande behov av näringsrik mat. När barnen kommer upp i skolåldern kan de äta samma typ av livsmedel och maträtter som de vuxna. Från 10-årsåldern är det lämpligt att barnen äter lika mängd av frukt och grönsaker som de vuxna, det vill säga minst 500 g per dag.

Vad ska man äta när man tränar som ett barn?

Ät 1-2 timmar före träning. Tänk på att kolhydraterna är det främsta bränslet för kroppen och det behövs före träning. Välj kött, fisk, kyckling eller ägg och grönsaker till detta. Efter träning ska man fylla på med energi så fort som möjligt - inom en halvtimme för att kroppen ska kunna återhämta sig optimalt.

Hur många timmar tränar en elitidrottare?

– Man kan absolut träna mer än en gång per dag, men då är det viktigt att dela upp träningen för bästa resultat och återhämtning. De flesta elitidrottare tränar bra mycket mer än ett pass om dagen, om vi säger så.

Hur bör man tänka om kost när man tränar och idrottar mycket?

Som idrottare gäller det att äta för att träna, inte tvärtom.

  1. Ät regelbundet 4-7 gånger per dag. ...
  2. Lägg till mer bra fett till maten. ...
  3. Avsluta med salladen istället för att äta den först. ...
  4. Drick extra energi. ...
  5. Välj bort vissa fullkornsalternativ.

Vad ska finnas på tallriken?

Tallriksmodellen består av tre delar:

  • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. ...
  • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. ...
  • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Relaterade inlägg: