Vad exporterar Cypern?

Innehållsförteckning

Vad exporterar Cypern?

Vad exporterar Cypern?

Viktiga exportvaror är matvaror, potatis och textil. EU är landets viktigaste handelspartner, särskilt Storbritannien och Grekland. Den maritima sektorn är viktig för Cypern som har världens fjärde största skeppsregister.

Vad hör Cypern till?

Cypern, som till ytan är något mindre än Östergötland, är den tredje största ön i Medelhavet. Geografiskt hör Cypern närmast samman med Mellanöstern, men av politiska och kulturella skäl brukar ön räknas till Europa. Till Turkiet i norr är avståndet som kortast 6,5 mil, till Syrien i öster är det knappt 17 mil.

Var går gränsen på Cypern?

FN räknar Cypern som ett västasiatiskt land. Turkiet ligger 75 kilometer norrut och andra grannländer inkluderar Syrien och Libanon i öst, Israel i sydöst, Egypten i syd och Grekland i nordväst. Cypern ligger geografiskt närmare bland annat Libanon än Grekland.

Vad odlar man på Cypern?

I Cypern finns två saltsjöar. De viktigaste grödorna i låglandet är sädeslagen vete och korn, grönsaker, potatis och citrus.

Hur ser Cypern ut?

Turkiet ligger 75 kilometer norrut och andra grannländer inkluderar Syrien och Libanon i öst, Israel i sydöst, Egypten i syd och Grekland i nordväst. Cypern ligger geografiskt närmare bland annat Libanon än Grekland. I Troodosmassivet i sydvästra delen av ön ligger Cyperns högsta berg, Olympos, som når 1 921 m ö. h.

Vilka länder tillhör Cypern?

Hela ön tillhör EU, trots att den i praktiken är delad. De turkcyprioter som har eller har rätt till EU-resehandlingar är också EU-medborgare. EU-rätten tillämpas emellertid inte i de delar av ön där Republiken Cypern inte utövar någon faktisk kontroll. Cypern har två officiella språk: grekiska och turkiska.

Relaterade inlägg: