Vart finns blåstång?

Innehållsförteckning

Vart finns blåstång?

Vart finns blåstång?

Blåstången växer runt Sveriges kuster, både på västkusten och i Östersjön upp i Bottenviken. Den är en brunalg med gaffelgreniga skott och tydlig mittnerv. Ofta bildas luftblåsor i förgreningarna. I lugnt vatten blir skotten långa och breda med många luftblåsor.

Vad gör blåstången?

Blåstång beskrivs ofta som Östersjöns skog, eller havets barnkammare, och är central för livet i havet. Den fungerar till exempel som bra skydd för småfisk och larver. Många djur, bland annat kräftdjur och snäckor, lever också i tångruskornas band längs klipporna.

Vilka organismer äter blåstång?

Tånggråsuggor är de främsta betarna som äter av blåstången.

Var finns tång?

Växter som kallas tång förekommer främst i havsvatten, men vissa även i brackvatten, och kräver ljus för att upprätthålla fotosyntesen. Flera arter behöver också något att sitta fast på, även om det förekommer friflytande arter inom exempelvis släktena Sargassum och Gracilaria.

Vad lever i blåstång?

Blåstången är en av Östersjöns viktigaste nyckelarter, vilket betyder att den har stor betydelse för artmångfalden inom ekosystemet. Blåstången rymmer en stor mängd smådjur, till exempel tånggråsuggor, tångmärlor, tångräkor, musslor och snäckor.

Relaterade inlägg: