Vad har arbetstagaren för ansvar i arbetsmiljön?

Innehållsförteckning

Vad har arbetstagaren för ansvar i arbetsmiljön?

Vad har arbetstagaren för ansvar i arbetsmiljön?

Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. ... Skyddsombuden är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor, men har inget eget ansvar för arbetsmiljön.

Vad händer om arbetsgivaren inte tar ansvar för arbetsmiljön?

I själva verket är det fråga om två helt olika slags ansvar som följer olika regelsystem. Det finns dock ett samband mellan arbetsmiljöansvaret och straffansvaret. Om till exem- pel en arbetsgivare inte tar sitt arbetsmiljöansvar kan han föreläggas eller förbjudas att vidta vissa åtgärder.

Vilket statligt verk ansvarar för arbetares säkerhet på arbetsplatsen?

Arbetsmiljöverket är central myndighet för arbetsmiljö- och arbetstidsfrågor.

Var i arbetsmiljölagen får jag stöd för påståendet ovan att det är arbetsgivaren som har huvudansvaret?

Arbets- miljölagen är en skyddslagstiftning som gäller för både privat och offentlig verksamhet. Att arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats, utesluter inte att även medarbetaren har ansvar för att bidra till goda arbetslivsvillkor.

Vilket ansvar för arbetsmiljön har kommunen?

Arbetsmiljöansvar och straffansvar Arbetsmiljöansvaret för kommun, landsting/region som arbetsgivare framgår av arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det är fråga om insatser som arbetsgivaren är skyldig att genomföra för att förebygga att arbetstagare inte drabbas av ohälsa eller olycksfall.

Kan arbetstagare dömas för arbetsmiljöbrott?

2.3.1 Påföljder enligt brottsbalken Bryter någon mot arbetsmiljölagen, uppsåtligen eller av oaktsamhet, och detta leder till ohälsa och olyckfall för någon på arbetsplatsen kan denna person dömas för arbetsmiljöbrott enligt kap 3:10 §.

Vad händer om ett företag inte följer arbetsmiljölagen?

Du som arbetsgivare kan fortfarande dömas till böter om du lämnar oriktiga uppgifter, tar bort en skyddsanordning eller om du bryter mot din skyldighet att anmäla olycksfall och allvarliga tillbud till oss.

Relaterade inlägg: