Vad har arbetsgivaren för ansvar vid alkoholmissbruk?

Innehållsförteckning

Vad har arbetsgivaren för ansvar vid alkoholmissbruk?

Vad har arbetsgivaren för ansvar vid alkoholmissbruk?

Alkoholism är klassat som en sjukdom och att säga upp en person på grund av en specifik sjukdom är ingen saklig grund. Om arbetsgivaren anser att sjukdomen påverkar arbetet, så har de först en rehabiliteringsskyldighet, som måste fullföljas innan det kan bli grund för uppsägning på grund av personliga skäl.

Kan arbetsgivaren kräva nykterhet?

Arbetsgivaren har enligt lag ingen rätt att kräva blåstest eller blodprov och arbetstagaren har ingen skyldighet att gå med på dem. Arbetsgivaren har däremot rätt att förhindra och förbjuda arbetstagaren från att arbeta med hänvisning till arbetssäkerheten.

Hur upptäcker man en alkoholist?

Tecken på att du är beroende av alkohol

  • Du känner ett starkt begär efter alkohol.
  • Du har svårt att sluta dricka när du har börjat.
  • Du har misslyckats med att minska drickandet.
  • Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.

Hur ser man att någon dricker för mycket?

Vad hände igår? Det är inte ovanligt att du glömmer vad du har sagt och gjort. Minnesluckor eller blackouts är vanliga bland folk som dricker mycket. Minnesluckor är också ett tecken på att din hjärna har tagit skada av alkoholen.

Vad innebär arbetsgivarens Rehabansvar?

Rehabiliteringsansvar. När en arbetstagare får nedsatt arbetsförmåga på grund av skada eller sjukdom aktualiseras arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. ... Arbetsgivaren behöver så långt det är skäligt med hjälp av stöd- och anpassningar rehabilitera arbetstagaren för att denne ska återfå sin arbetsförmåga.

Kan arbetsgivare kräva alkotest?

Det är viktigt att notera att en arbetsgivare aldrig får tvinga en arbetstagare att genomgå alkohol- eller drogtest, men en vägran kan utgöra en saklig grund för uppsägning enligt 7 § lag om anställningsskydd (1982:80).

Vad händer om man är full på jobbet?

På alla arbetsplatser ska det finnas rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering. De ska också innehålla åtgärder när man misstänker eller konstaterar alkohol- och drogmissbruk. Det ska också finnas regler och rutiner som gäller om någon uppträder påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel i arbetet.

Relaterade inlägg: