Vad är en fobi?

Innehållsförteckning

Vad är en fobi?

Vad är en fobi?

Om du har en fobi betyder det att du känner rädsla, starkt obehag eller äckel inför en situation eller ett objekt.

Vad är orsaken till fobi?

Orsaker till fobier Det är inte helt klarlagt vad som utlöser fobier eller hur de utvecklas. Vissa fobier kan vara ärftliga. Andra verkar kunna uppstå till följd av sådant som vi instinktivt vet kan vara farligt, till exempel höga höjder eller ormar och insekter som kan skada oss.

Vad är en specifik fobi?

Vad är en specifik fobi? En specifik fobi innebär en överdriven och ständig rädsla för en speciell sak eller situation. Vid kontakt med det som fobin består av kan den drabbade reagera med ångest och starkt obehag eller panik. Att finna något obehagligt betyder inte att man har en fobi.

Är fobier ärftliga?

Tidigare undersökningar har visat att en sårbarhet för att utveckla fobier tycks gå i arv. För att klarlägga om det finns en genetisk förklaring till en sådan ärftlighet, har Peter Annas jämfört inlärningen hos enäggstvillingar med tvåäggstvillingar.

Hur många har en fobi?

Peter Annas visar i sin avhandling att 10–20 % av befolkningen i Sverige har fobier för sådant som ormar, spindlar, blod och höjder – vanligare hos kvinnor än män. Tidigare undersökningar har visat att en sårbarhet för att utveckla fobier tycks gå i arv.

Hur behandlas specifika fobier?

Psykologisk behandling Kognitiv beteendeterapi (KBT) med fokus på exponering för det fobiska objektet/situationen är i nuläget den enda behandlingen med säkerställd effekt. Det finns starkt stöd för en – i stor utsträckning – bestående effekt av exponering, modellinlärning och deltagande modellinlärning.

Vad heter Spyfobi?

Emetofobi handlar om en överdriven rädsla för att kräkas eller att andra kräks. Det är en relativt vanlig fobi, som oftast leder till ett stort undvikande och lidande.

Vad heter fobi för ormar?

Ormfobi brukar kallas för ophidiophobia (från grekiskans ”ophis”) på engelska. Fobi för reptiler brukar kallas för herpetofobi (herpetophobia på engelska).

Relaterade inlägg: