Vad gör Membransystemet?

Innehållsförteckning

Vad gör Membransystemet?

Vad gör Membransystemet?

Endoplasmatisk retikulum - ett membransystem som bland annat transporterar kemiska föreningar inom cellen. Mitokondrie - cellens ”kraftverk”, förbränning av olika molekyler, till exempel socker, som ger energi till cellens arbete (cellandning).

Vad händer i cellens kärna?

Cellkärnan styr cellens funktioner genom att reglera produktionen av proteiner. ... Kärnan har ett nätverk av kromatintrådar, som består av DNA och proteiner. Vid celldelning drar sig kromatintrådarna ihop sig till tjockare trådar, som kallas för kromosomer. Cellkärnan har ett eget membran, som består av två lipidmembran.

Vad gör cellerna?

En stor del av cellers funktion kontrolleras av proteiner. De bildas inne i cellerna i speciella proteinfabriker som kallas ribosomer. Olika sorters celler, till exempel i olika vävnader, behöver olika sorters proteiner och cellerna har flera sätt att reglera vilka proteiner som bildas.

Vad har organeller för uppgifter?

Cytoplasman består av vatten, salter, näringsämnen och proteiner. Cytoplasman innehåller också flera små strukturer som cellen behöver för att kunna överleva. De olika delarna kallas organeller, och varje typ av organell har sin speciella uppgift. ... Lysosomer som tar hand om gamla celldelar och bakterier i cellen.

Vad finns i cellens kärna?

I cytoplasman finns också cellkärnan. Cellkärnan innehåller arvsmassan, DNA. Delar av arvsmassan kallas för gener. Generna innehåller information om hur kroppen ska byggas upp och fungera.

Relaterade inlägg: