Hur förklarar man ordet etnicitet?

Innehållsförteckning

Hur förklarar man ordet etnicitet?

Hur förklarar man ordet etnicitet?

Med etnisk tillhörighet avses att någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har minst en etnisk tillhörighet.

Vilka beståndsdelar brukar ingå i begreppet etnicitet?

En etnisk grupp (från grekiskans ethnos, 'folk') är en grupp människor med samhörighet och gemensam historia. Gruppen har ett samlande namn, myter om ett gemensamt ursprung, en mer eller mindre gemensam kultur – ofta genom språk, religion och traditioner – koppling till ett visst område samt en inre solidaritet.

Vad har jag för etnicitet?

Etniska grupper skiljer sig främst genom olika kultur, men de kan även skilja sig genom olika fysiologi och genetisk bakgrund. Exempel på folkgrupper är kurder, judar, samer och svenskar.

Vad menas med kulturell identitet?

Med identitet avses människans självbild, uppfattning om sig själv. Kulturell identitet kopplas ofta till känslan av att tillhöra en grupp, som uppför sig på samma sätt och talar samma språk samt vars världsåskådning baserar sig på en gemensam värdegrund, ett gemensamt förflutet och gemensamma traditioner.

Relaterade inlägg: