Vad är cerebral infarkt?

Innehållsförteckning

Vad är cerebral infarkt?

Vad är cerebral infarkt?

Uppkomst av områden av nekros i hjärnan till följd av otillräckligt blodflöde, arteriellt eller venöst. Hjärninfarkter indelas allmänt efter hjärnhalva (dvs vänster eller höger), lob (t ex främre lob) , artärnät (t ex främre hjärnartär) och etiologi (t ex emboli). Syn. cerebral infarkt.

Vad är Lakunära infarkter?

Lakunära infarkter är små infarkter belägna centralt i hjärnan, och beror på kärlförändringar i de penetrerande blodkärlen. De är associerade med vissa kliniska symptom, så kallade lakunära symptom.

Vad är en Minor stroke?

En TIA kallas ibland för en mini-stroke eftersom den går över fort. De flesta symtomen av en TIA-attack försvinner oftast inom 5-60 minuter och inom ett dygn är samtliga symtom borta. En stroke varar längre, och ger ibland bestående handikapp.

Vad menas med afasi?

Afasi är en språkstörning som innebär nedsatt förmåga eller oförmåga att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi och cirka 12 000 personer insjuknar per år [2].

Vad menas med ischemi?

Begreppet ischemi kommer från grekiskans iskhein som betyder "hålla tillbaka" och innebär ett tillstånd av lokal blodbrist som kan drabba delar av eller hela organ.

Vad gör man när man får en stroke?

Ring genast 112 om du själv eller någon i närheten har symtom som du misstänker beror på stroke eller TIA. Det är mycket viktigt att komma till sjukhus snabbt när du får symtom på en stroke eftersom du kanske behöver blodproppslösande läkemedel direkt i blodet med ett dropp.

Relaterade inlägg: