Vad är kolecystit?

Innehållsförteckning

Vad är kolecystit?

Vad är kolecystit?

Kolecystit är en inflammation i gallblåsan. Den allra vanligaste orsaken till att gallblåseinflammation är gallstenar som täpper till utgången så att gallblåsan inte kan tömmas.

Vad menas med akut gallstensanfall?

Trycket stiger i gallblåsan och i gallvägarna om en sten ligger i vägen och hindrar gallan från att komma ut. Det ökade trycket gör att du får ont, ett så kallat gallstensanfall. Stenarna och det ökade trycket kan även irritera gallblåsans väggar så att du får en inflammation i gallblåsan.

Vad är Gallstensileus?

Gallstensileus uppträder efter en mer kronisk kolecystit där den större gallstenen eroderar till koledokus eller duodenum och sedan passerar ner i tunntarmen och fastnar där tunntarmen är som tunnast, det vill säga i distala ileum.

Vad betyder gallsten utan Kolecystit?

Dysfunktion av gallvägar, oftast p.g.a. gallsten. Kolecystit innebär inflammation av gallblåsan. Kolangit innebär inflammation (och ev. infektion) av gallgångar.

Vad är den vanligaste orsaken till akut Kolecystit på i de allra flesta fall?

Akut obstruktiv kolecystit Orsaken till akut kolecystit är i över 90 % av fallen att en eller flera stenar täpper till gallblåsehalsen och hindrar gallans utflöde.

Kan man bli av med gallstenar?

Behandling vid gallsten Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar. Stenarna kan undersökas med ultraljud eller magnetröntgen.

Relaterade inlägg: