Vad ska man ha för antennkabel?

Innehållsförteckning

Vad ska man ha för antennkabel?

Vad ska man ha för antennkabel?

Antennkablar finns i en rad olika kvaliteter och fabrikat. Det som är första du behöver tänka på är vilken frekvens du skall använda och hur mycket kabeln dämpar på den frekvensen. Skall du använda 4G i bebyggd miljö så kan operatören använda både 800, 900 och upp till 2600 MHz.

Vilka faktorer påverkar dämpningen?

Hur mycket en signal dämpas i koaxialkabeln brukar anges i dB per 100 m och dämpningen varierar alltid beroende på frekvensen, höga frekvenser dämpas mer och lägre frekvenser dämpas mindre. En dämpning på 3 dB motsvarar en halvering av signalstyrkan. Den faktor som påverkar dämpningen mest är ledarens diameter.

Vad är antennkabel?

Antennkablar skall överföra signaleffekt mellan antenn och modem, med signaler som går i båda riktningarna. Mottagen effekt i antennen är ofta väldigt liten, den ligger ofta vid -100 eller -110dBm. Sändaren i ett vanligt modem som ger en uteffekt på kanske 10 till 20 dBm.

Vilka tre egenskaper är viktiga att känna till om en antenn?

Decibel och watt I radiosammanhang används decibel för att jämföra allt från antenner, en radiomottagares kvalitet och antennkablars kabelkvalitet. Decibel är en enhet som kan visa hur bra en mottagare är, hur mycket en antennkabel dämpar eller hur mycket en antenn förstärker signalen.

Vad är dubbelskärmad antennkabel?

Dubbelskärmad koaxialkabel utan kontakter för fast installation eller kabeltillverkning. Lågförlustkabel för satellit eller marksänd digital-TV och FM/TV antennuttag. Lämplig för HDTV.

Hur kopplar man en antennkabel?

Montering av antennkontakt Skala av kabeln på samma sätt som om kabeln skulle kontakteras med en F-kontakt. De olika skalmåtten skiljer dock något. Skruva upp skruven längst ner på kontakten. Lägg in kabeln i den öppna kontakten så att mittledaren hamnar i sin vagga och skärmen får kontakt med metallen runt om.

Vad mäts dämpning?

Både dämpning och förstärkning mäts i decibel, för det är ett bekvämare mått än att använda ett linjärt mått.

Vilka typer av dämpning finns det för optofiber?

De vanligaste typerna av optiska fibrer är singelmode och multimode. Skillnaden är tjockleken på kärnan (glaset) där singelmode fiber har en betydligt mindre diameter vilket gör dämpningen mindre och därför kan man sända signaler betydligt längre och med större hastighet.

Hur ser en antennkabel ut?

För det första, en antennkabel är vad som kallas för en koaxialkabel. Det som kännetecknar en koaxialkabel är att den har en massiv centrumkärna (om den är av god kvalitet) och utanför den en skum, eller en plastisolering. Utanpå den ligger en aluminiumskräm med en metallfläta runt.

Hur är en antenn uppbyggd?

En vanlig antenntyp är den så kallade parabolantennen. Den består av en parabolformad, elektriskt passiv reflektor som egentligen inte är någon antenn. I den reflektorns fokalpunkt är själva antennen (så kallad "matare" eller "antennhuvud") monterad.

Relaterade inlägg: