Vilka olika slags produkter brukar ha miljömärkningar?

Innehållsförteckning

Vilka olika slags produkter brukar ha miljömärkningar?

Vilka olika slags produkter brukar ha miljömärkningar?

Miljömärkning idag Det finns flera olika system för att miljömärka hela möbler eller komponenter i möbler. De vanligaste miljömärkningarna av möbler i Sverige är Möbelfakta och Svanen. EU:s märkning Ecolabel har också blivit ett miljömärkningsalternativ för nyproducerade möbler.

Vad är märkningar?

Du känner säkert igen flera av de märkningar som du hittar på produkter ute i butikerna, men vet du vad de innebär? Vissa märkningar har uppsatta krav med avseende på miljö och social rättvisa, andra på hälsa, djuromsorg eller livsmedelssäkerhet. Här har vi samlat de vanligaste märkningarna du hittar ute i butikerna.

Vilka problem finns med miljömärkta varor?

Under de senaste åren har den årliga tillväxten varit så hög som 40 procent inom vissa områden. Miljömärkta varor har i många fall, exempelvis när det gäller bananer, tagit upp till 20 procent av marknadsandelarna och kan inte längre betraktas som nischprodukter.

Vilka olika sorters miljömärkningar finns det på kläder?

Vilka miljömärkningar för kläder finns i dag?

  • Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning. Det är den enda märkning i Sverige där kraven utformats av en miljöorganisation och gäller hela vägen från fiber till färdig produkt. ...
  • Svanen. ...
  • EU Ecolabel. ...
  • GOTS – Global Organic Textile Standard.

Vilka miljömärkningar finns på tvättmedel och vad står de för?

Miljömärkningar för rengöring

  • Svanen, svanenmärkt. Syftet med Svanen är att hjälpa konsumenter välja de ur miljösynpunkt bästa produkterna på marknaden. ...
  • EU Ecolabel. EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är EU:s officiella miljömärke. ...
  • Bra miljöval. ...
  • Blå Ängeln / Der Blau Engel.

Kan man lita på miljömärkningar?

Organisationerna som utfärdar märkningar däremot tjänar på det hela. Märkningarna är med andra ord en kommersiell produkt. Dessutom är kriterierna för miljömärkningar sällan anpassade till produkternas hela livscykel och de konsekvenser de för med sig med avfallsåtervinning och förutsättningar för tillverkning.

Relaterade inlägg: