Vad menas med primär sjukdom?

Innehållsförteckning

Vad menas med primär sjukdom?

Vad menas med primär sjukdom?

Primärdegenerativa sjukdomar orsakar demens genom att hjärnceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Typiskt för dessa sjukdomar är att de kommer smygande. Tillståndet försämras gradvis i takt med att hjärnskadan sprider sig. Förloppet går inte att hejda men symptomen kan i vissa fall lindras.

Varför får man Vitsubstansförändringar?

Förändringar som uppkommer vid Huntingtons sjukdom (HS) är oftast förknippade med en minskning av gråsubstans (cellkroppar) i hjärnans motorcentrum. Nya forskningsfynd har visat att där även finns förändringar av hjärnans vitsubstans (axoner) som sammankopplar cellkropparna.

Vad betyder åldersförändringar i hjärnan?

De normala åldersförändringar som ses i hjärnan är ett resultat av att minnet arbetar långsammare. Tappar man ofta koncentrationer, får svårt att tolka syn- och hörselintryck och får svårare att minnas vid upprepade tillfällen under en månads tid bör man kontakta sin vårdcentral.

Vad är Periventrikulärt?

Degenerering av den vita substansen intill hjärnventriklarna efter hjärnhypoxi eller hjärnischemi hos nyfödda. Försämringen påverkar vit substans i perfusionszonen mellan ytliga och djuptliggande grenar av den mellersta hjärnartären.

Vad menas med primär och sekundär demenssjukdom?

Sekundära demenssjukdomar består av ett åttiotal sjukdomar och skador, till exempel hjärntumörer, alkoholmissbruk och olika bristtillstånd. En gemensam nämnare är att de i vissa fall leder till demens men behöver inte göra det.

Vilka är de två vanligaste demenssjukdomarna?

Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom, därefter kommer vaskulär demens (blodkärlsdemens). Det finns flera andra demenssjukdomar, som till exempel Lewykroppsdemens och frontallobsdemens.

Vilken uppgift har Likvor?

Cerebrospinalvätska[redigera | redigera wikitext] Ryggmärgsvätskan innehåller 99 % av vatten och 1 % av salter främst natriumklorid. Dessutom finns mycket små mängder socker, protein och vita blodkroppar.

Vad är vaskulära sjukdomar?

Vaskulär demens, som också kallas blodkärlsdemens, orsakas av minskat blodflöde i kärlen i hjärnan och kan yttra sig plötsligt. Symtom på blodkärlsdemens kan vara minnessvårigheter, nedsatt språkförmåga och hallucinationer. Vaskulär demens är den näst vanligaste demenssjukdomen.

Relaterade inlägg: