Vad gäller vid permittering?

Innehållsförteckning

Vad gäller vid permittering?

Vad gäller vid permittering?

I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten lämnar ekonomiskt stöd till arbetsgivaren. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen samtidigt som företagets personalkostnader minskar.

När kan man bli permitterad?

Anställningen upphör inte vid permittering Permittering kan bli aktuellt om en arbetsgivare under en period inte kan erbjuda lika mycket arbete som tidigare. Efter förhandling med facket kan arbetsgivaren besluta att den anställda inte längre är skyldig att närvara på jobbet i lika hög grad som tidigare.

Hur mycket är Permitteringslön?

Så här räknar du ut din permitteringslön: Fram till du blir permitterad ska du ha din vanliga lön. Från första permitteringsdagen ska du ha din vanliga timlön eller månadslön och ett genomsnitt av ob och andra rörliga ersättningar från de tre senaste månaderna.

Vem betalar permitteringslön?

Arbetsgivarens skyldighet att betala permitteringslön är dock oförändrad. Arbetsgivaren vill använda sig av reglerna om korttidspermittering, vad innebär det? 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner till företagen för att täcka en del av kostnaden.

Får man jobba under permittering?

Under permitteringen är arbetstagarna skyldiga att infinna sig på arbetsplatsen när arbetsgivaren beordrar detta. I övrigt förfogar de fritt över ej arbetad tid, såvida inget annat är bestämt i lokala avtal till exempel avseende kompetensutvecklande insatser eller bisysslor.”

Får man jobba någon annanstans under permittering?

Du kan arbeta för en annan arbetsgivare medan du är permitterad. Om du är heltidspermitterad eller permitterad med förkortad arbetsvecka får du då i stället jämkad dagpenning.

Får man jobba mer när man är permitterad?

Arbetsgivaren får normalt inte kräva att du som anställd arbetar mer än den avtalade tiden när du omfattas av korttidspermittering. Om det tillfälligt krävs extra insatser kan permitteringen tillfälligt avbrytas för berörda anställda. Arbetsgivaren ska då rapportera detta till Tillväxtverket vid avstämningen.

Vad händer om jag blir permitterad?

Permittering är alltså inte detsamma som uppsägning utan det som händer är att den som är anställd inte behöver vara på jobbet och arbeta lika mycket som vanligt. ... Den anställde slipper bli uppsagd och du som arbetsgivare har möjlighet att kalla tillbaka den anställde till arbete när behovet uppstår igen.

Vad kostar det att permittera?

Du som arbetsgivare kan minska lönekostnaderna för din medarbetare med ungefär hälften. Staten betalar tre fjärdedelar av kostnaden för att personalen ska kunna gå ner i arbetstid med till stor del bibehållen lön.

Hur räknar jag ut lön vid Korttidspermittering?

Lönen stödet beräknas på är: (ordinarie månadslön / dagar i månad) x antalet dagar med korttidsarbete. Ordinarie månadslön i beräkning av stöd är begränsat till 44 000 kronor. Om flera månader har samma avtalade nivå läggs lönerna för de olika månaderna ihop.

Relaterade inlägg: