Hur kom läroplanen till?

Innehållsförteckning

Hur kom läroplanen till?

Hur kom läroplanen till?

1.1. Socialstyrelsen gav ut Arbetsplan för förskolan i sex delar under åren 1975-1979. 1987 kom Pedagogiskt program för förskolan och 1988 Pedagogiskt program för fritidshem. Det var Socialstyrelsen som stod även för dessa. Utbildningsdepartementet gav 1998 ut den första egentliga läroplanen för förskolan, Lpfö 98.

Vem skapade läroplanen?

Läroplanen, som ersatte 1994 års läroplan, presenterades av utbildningsminister Jan Björklund vid en presskonferens i Rosenbad den 11 oktober 2010.

När kom nya läroplanen?

Läroplan i Sverige[redigera | redigera wikitext] Den moderna svenska gymnasieskolans första läroplan kom 1970 (Lgy 70), och en ny kom 1994 (Lpf 94).

Vilka läroplaner har funnits?

Artiklar i kategorin "Sveriges läroplaner"

  • Lgr 11.
  • Lgr 62.
  • Lgr 69.
  • Lgr 80.
  • Lgy 70.
  • Lpf 94.
  • Lpo 94.
  • Läroplan för förskolan (Lpfö 18)

Hur har läroplanen förändrats?

Resultatet visar att att läroplanerna förändras till följd av samhällsutvecklingen, men däremot drar Lgr 69 upp riktlinjer för en skola med det framtida samhället i fokus medan Lgr 80 och Lpo 94 drar upp riktlinjer för det samtida samhället.

Hur använder man läroplanen?

I läroplanens inledande del 1 och 2 anges skolans uppdrag, grundläggande värden samt övergripande mål och riktlinjer. De är viktiga eftersom de gäller för skolans och lärares arbete oberoende av vilket ämne en lärare undervisar i. I del 5 i läroplanen finns kursplaner med syfte, centralt innehåll och kunskapskrav.

När kom läroplanen för förskolan?

Förskolans första egna läroplan En viktig del för förskolan i det nya utbildningssystemet var införandet av en egen läroplan 1998. Införandet av en egen läroplan innebar att förskolan fick mer preciserade mål än tidigare.

När kom den senaste läroplanen?

De ändrade läroplanerna och kursplanerna i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan börjar att gälla höstterminen 2022. Här kan du läsa om ändringarna och hur vi stöttar skolorna i arbetet.

Vad är nytt i kursplanen?

Det finns ändringar i alla kursplaner på grundskolenivå. Det har också kommit nya formuleringar om sexualitet, samtycke och relationer och annat värdegrundsarbete i läroplanernas inledande delar.

Vad är läroplanen för förskolan?

  • Läroplan för förskolan. Läroplanen tar upp barnens utveckling och lärande, barnens inflytande i verksamheten och relationen till föräldrarna. Den tar också upp hur förskolan ska samverka med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet.

Vad är läroplanen för grundskolan och fritidshemmet?

  • Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet Läroplanen innehåller fem delar: skolans värdegrund och uppdrag, övergripande mål och riktlinjer för utbildningen, förskoleklassen, fritidshemmet samt kursplaner som kompletteras med kunskapskrav.

Hur tar läroplanen upp barnens utveckling?

  • Läroplanen tar upp barnens utveckling och lärande, barnens inflytande i verksamheten och relationen till föräldrarna. Den tar också upp hur förskolan ska samverka med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet.

Relaterade inlägg: