Vad består masonit av?

Innehållsförteckning

Vad består masonit av?

Vad består masonit av?

Masonit består enbart av trä och vaten som värmts upp och sedan pressats samman utan tillsatser. Det är et av de miljövänligaste material man kan bygga med idag. Masonit från Masonite AB var också det allra första byggmaterialet som godkändes och rekommenderades av Astma- och Allergiförbundet i miten av 1990-talet.

Vad betyder masonit?

Masonit, en generisk term med ursprung i varumärket Masonite, är en form av träfiberskiva.

Är masonit ett namn?

År 1966 fick masonitfabriken namnet Masonite AB. Från 1982 ingick den i Rottneroskoncernen. Efter det att dess fiberskivfabriker försatts i konkurs fortsatte dock Rundvik produktionen med nya ägare och under det tidigare namnet Masonite AB. År 2006 köptes Masonite AB av det norska företaget Byggma ASA.

Vad är Boardskiva?

En Board består av trä som sönderdelats till fiber som sedan pressats samman till en skiva. Alla träfiberskivor har olika egenskaper beroende på vad de har behandlats med. Detta för att vara anpassade för olika konstruktioner och byggen.

Vad används Masonitskiva till?

Masonit – en biprodukt från skogs- och sågverksindustrin Masonitskivan är en av de tunnaste typerna av träfiberskiva och används särskilt inom möbeltillverkning, som lådor och hyllplan. Eftersom masonit endast består av trä och vatten har materialet mindre påverkan på miljön än många andra material.

När började man använda masonit?

Masonite började tillverkas i Sverige år 1929 och blev snart ett av landets mest kända varu- märken. Det fanns flera andra våttillverkade träfiberskivor, som t. ex. Treetex, men masonit fick många gånger fungera som samlingsnamn för så gott som alla träfiberskivor.

Vad används Board till?

Hårda träfiberskivor (Board) Används mest till inredningar, bakstycken och ryggar i olika typer av skåp, men sitter också som fyllning i dörrar. Kallas allmänt för masonite, vilket egentligen är ett produktnamn. Finns i tjocklekar från 3,2 mm. Finns även oljehärdad eller lackad.

Relaterade inlägg: