Varför heter det maskrosor?

Innehållsförteckning

Varför heter det maskrosor?

Varför heter det maskrosor?

Etymologi. Namnet Taraxacum kommer av arabiskans Tarakh shaqun, ett medeltida namn på en bitter korgblommig ört. Det svenska namnet maskros är tämligen modernt och användes första gången år 1802 i Svensk botanik, namnet syftar på de små svarta insekter, tripsar (Thysanoptera) som alltid brukar finnas i blommorna.

Är lik maskros?

Man kan också ta miste på sommarfibbla och maskros, men skillnaden blir tydlig då fröna bildas: maskrosens nöt har en fallskärmslik pensel med skaft och håren sitter enskilt, medan sommarfibblans frön bärs av en skaftlös tofs formad av fjäderlika penslar.

Hur många kronblad har en maskros?

Maskrosen har flikiga blad med mjölksaft och en pålrot. Alla blad och blomstjälkar kommer från samma rot. De ihåliga blomstjälkarna har endast en blomma, och inga blad.

Vilken släkt tillhör Maskrosen?

Maskrosen tillhör familjen korgblommiga växter och är en flerårig växt som finns på många håll i Europa. Flera naturläkemedel innehåller extrakt från maskrosens blad och rötter. Dessutom är det vanligt att göra maskrosvin av den gula blomman.

Hur många olika maskrosor finns det?

Det finns uppåt 1000 olika arter av maskrosor i Skandinavien. Bara i en vanlig gräsmatta kan man hitta mellan fem och 25 olika sorter. Tittar man noga på bladen ser man att de ser ganska olika ut.

Kan man äta maskros?

Plocka späda maskrosblad och lägg i en sallad, varför inte tillsammans med kirskål, rucola och spenat till dessa frasiga tomat- och lökflarn eller varmrökt fisk med syrade grönsaker. Den lite bittra smaken mildras om du lägger bladen i iskallt vatten cirka en timme. Av maskrosens blommor kan du göra både saft och te.

Vad är maskros bra för?

Maskrosrot stimulerar både matsmältningen och levern. Matsmältningen genom att stimulera både produktionen av galla, vilket hjälper dig att bryta ner fett, och bukspottskörteln där en del av våra matsmältningsenzymer kommer ifrån.

Hur hög kan en maskros bli?

Maskrosen blommar mellan maj- juli och kan bli mellan 5 till 60 cm hög. Maskrosen har en grov pålrot vilket är en rot som växer rakt ner, hos maskrosen kan denna rot nå väldigt långt ner i jorden.

Relaterade inlägg: