Vilken är Smålands landskapsblomma?

Innehållsförteckning

Vilken är Smålands landskapsblomma?

Vilken är Smålands landskapsblomma?

Linnea är Smålands landskapsblomma.

Vad betyder Linnea på latin?

Linnea eller Linnéa är ett kvinnonamn som kommer från Carl von Linnés släktnamn och är namnet på en växt uppkallad efter honom. Linnés släktnamn kommer i sin tur från en gammal lind som stod vid hans fädernegård.

Hur sprids Linnean?

Blommorna är väldoftande, framförallt på kvällen, och blomkronan är klockformad med vitrosa utsida och gul- eller rödmönstrad insida. De klibbhåriga frukterna fastnar lätt på djur och i kläder, och de kan på så sätt spridas långa sträckor. Linnea kan inte förväxlas med andra arter.

Är Linnea fridlyst?

Våra landskapsblommor linnéa (Småland) och ölandssolvända (Öland) är inte fridlysta.

Vad heter Linnea på engelska?

Linnea (växt)
Systematik
Underart* subsp americana * subsp borealis * subsp longiflora
Vetenskapligt namn
§ Linnaea borealis
AuktorL.

Kan man heta Linnea?

År 2003 fick 3 526 flickor namnet, varav 873 fick det som tilltalsnamn. ... År 20 flickor namnet Linnéa vilket gjorde det till det 6:e populäraste namnet i Sverige. På 1990-talet och i början på 2000-talet stavades namnet oftast Linnéa, men det kan också stavas Linnea.

Hur lång är Linnea blomman?

Linnea är ett vintergrönt ris som kan bilda flera meter långa revor. Den har små och runda blad som sitter motsatta med upprätta blomstänglara och tvådelade upptill med en hängande klockformad vit-rosa blomma på varje gren. Blommorna är väldoftande, framförallt på kvällen. Linnean blommar i juni-juli.

Får man plocka gullvivor på Öland?

Gullvivor är också fridlysta i hela landet. Inte heller dem får du gräva upp eller plocka till försäljning. ... Liljekonvalj är bara fridlyst i vissa delar av landet. I Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län samt på Öland får du inte gräva upp dem eller plocka till försäljning.

Relaterade inlägg: