Vilken tysk bergskedja är platsen för Häxsabbaten?

Innehållsförteckning

Vilken tysk bergskedja är platsen för Häxsabbaten?

Vilken tysk bergskedja är platsen för Häxsabbaten?

De tyska sederna kring valborg har en lång och anrik historia. Här ansågs valborgsmässoafton, Walpurgisnacht, vara tidpunkten för häxsabbaten. Legenden säger att häxorna samlades vid den högsta toppen i bergskedjan Harz, Brocken, för att fira valborgsafton.

Varför åker vi till Blåkulla?

När häxprocesserna var som värst runt 1660- och 1670-talen så trodde man att häxorna åkte till djävulens gästabud (kalas) på en jättefin gård och den kallades ofta för just Blåkulla. Där trodde häxorna att de skulle få riktigt god mat.

Vilken stor bergskedja finns i Tyskland?

Elbsandsteininebrige (Elbe sandstone mountains) är en bergskedja som sträcker sig över Tyskland och Tjeckien och är ett populärt vandringsområde med en varierande terräng.

Var ligger Harz?

Bergskedjan Harz sträcker sig över delstaterna Niedersachsen, Sachsen-Anhalt och Thüringen i mellersta och östra delen av Tyskland.

Varför är man påskkärring?

Att klä ut sig till påskkärring och pryda påskriset med små häxor har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet. Enligt folktron bjöd djävulen in häxorna till fest på skärtorsdagen. Därför kallas natten till skärtorsdagen för ”Häxornas natt”.

Relaterade inlägg: