När började vi vaccination mot mässling?

Innehållsförteckning

När började vi vaccination mot mässling?

När började vi vaccination mot mässling?

Kombinerade vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) utvecklades under 1970-talet och har ingått i det svenska vaccinationsprogrammet för barn sedan 1982.

Hur många har dött av mässlingen?

Enligt WHO inträffar 95 procent av alla dödsfall i mässling i låginkomstländer, främst i Afrika och Asien. Under 2018 dog uppemot 140 000 människor av mässling vilket är en stor minskning sedan år 2000 då siffran var 651 600 döda.

I vilka länder är det vanligt med mässling?

Globalt drabbas ungefär 20 miljoner människor om året av mässling, främst i utvecklingsländer i Afrika och Asien. Mässling är den med vaccin förebyggbara sjukdom som orsakar mest dödsfall i världen.

Har jag fått Mässlingsvaccin?

Vi rekommenderar att du rådgör med personalen på en vårdcentral eller vaccinationsmottagning om du är osäker på om du behöver vaccin. Information om vilka vaccinationer du fått kan finnas arkiverad på olika ställen och ibland vara svår att leta reda på. Är du osäker så ges vaccin.

När vaccinerar man mot påssjuka?

(Barn födda till och med 2001 följde det gamla schemat och vaccinerades med den andra dosen vid 12 års ålder i årskurs 6. Barn födda från och med 2002 vaccineras enligt nuvarande schema.)

Hur vanligt är mässlingen i Sverige?

Under den senaste tioårsperioden, 2011–2020, har i genomsnitt 26 fall rapporterats per år (spridning 3–51 fall per år). Mässling cirkulerar inte längre inom landet, utan antalet fall beror på hur många som smittas utomlands och vilken smittspridning som sker inom landet efter hemkomst.

Hur många rapporterade fall av mässling tror du Sverige hade året innan?

Under 2000-talet har färre än 60 fall av mässling rapporterats per år. Alla fall har haft koppling till smitta utomlands. Ibland sker en begränsad spridning i Sverige runt personer som blivit smittade utomlands.

Relaterade inlägg: