Vad betyder Kvinnofridslinjen?

Innehållsförteckning

Vad betyder Kvinnofridslinjen?

Vad betyder Kvinnofridslinjen?

Till Kvinnofridslinjen kan du ringa om du vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga om när det gäller våld i nära relationer och sexuella övergrepp. Personalens uppgift är att lyssna och ge professionellt stöd.

Hur många ringer till Kvinnofridslinjen?

Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt alla dagar på året och samtalet är kostnadsfritt för den som ringer. 2019 besvarades sammanlagt 42 405 samtal, i genomsnitt 116 samtal per dygn.

Vad innebär våld i nära relationer?

Psykiskt våld kan handla om nedsättande kommentarer, förlöjliganden, glåpord, hot, tvång och trakasserier. Den våldsutsatta kan också utsättas för kontroll och social isolering. Fysiskt våld kan bestå av örfilar, knytnävsslag, slag med tillhyggen, knivstick, sparkar och stryptag.

Hur kan man hjälpa en kvinna som blir misshandlad?

Råd. Om du ser eller hör att hen blir misshandlad - vänta inte. Ring polisen eller någon person som du vet kan ge hjälp. Tala öppet vid ett lämpligt tillfälle om att det inte är personens fel att hen blir misshandlad.

Vad kan kvinnojouren hjälpa till med?

Kvinnojourerna gör ett betydelsefullt arbete för att skydda, stödja och hjälpa våldsutsatta kvinnor och deras barn, till exempel genom att erbjuda skyddat boende, stödsamtal och olika gruppverksamheter.

Vilka kvinnojourer finns?

I Sverige samlas lokala kvinnojourer centralt i de tre riksorganisationerna Roks (bildad 1984) Unizon (bildad 1996, då som SKR) och (bildad 2000) Det första skyddade boendet i USA etablerades 1964. Senare har även de liknande jourverksamheterna med tjejjourer, ungdomsjourer och mansjourer vuxit fram.

Relaterade inlägg: