Vad heter Uranus största måne?

Innehållsförteckning

Vad heter Uranus största måne?

Vad heter Uranus största måne?

Uranus har 27 bekräftade månar, varav de fem största heter Miranda, Ariel, Umbriel, Titania och Oberon. Månarna har fått sina namn efter rollfigurer i William Shakespeares och Alexander Popes verk.

Vem upptäckte planeten Neptunus?

Urbain Le Verrier Johann Gottfried GalleJohn Couch Adams Neptune/Discoverers

Hur stora är Uranus månar?

Uranus
Upptäckt
Månar27
Fysikaliska data
Avplattning0,0229 ± 0,0008
Ekvatorradie25 559 ± 4 km 4,007 gånger jordens

Vilken är Uranus minsta måne?

Uranus har (minst) 27 månar, men det är bara fem som är någorlunda stora. De två yttersta, Titania och Oberon, är också de största, och upptäckta redan av Herschel själv 1787. De nästa två, Ariel och Umbriel upptäcktes 1851, medan den minsta och innersta, Miranda, inte upptäcktes förrän 1948.

Hur lång tid tar det för Neptunus att snurra ett varv runt sin axel?

Neptunus
Upptäckt
Excentricitet0,011214269
Siderisk omloppstid60 1,79 år
Synodisk omloppstid367,49 dygn
Medelomloppshastighet5,43 km/s

Vad är skillnaden på en planet och en måne?

En måne är en himlakropp som kretsar kring en planet eller en asteroid i ett solsystem. Vår måne är den femte största månen i solsystemet. Den är så stor i förhållande till moderplaneten (jorden) att vissa rent av betraktar jorden och månen som en dubbelplanet. Månen är den enda himlakropp som människor har landat på.

Vad är Neptunus största måne Triton?

  • Neptunus största måne Triton är en märklig företeelse. Den snurrar på motsatt håll mot Neptunus och är översållad med vulkaner, som inte spyr ut lava av smält berg utan i stället vatten och ammoniak. Källa: Planetary Satellite Physical Parameters – http://ssd.jpl.nasa.gov/ Text — Lars Thomas

Vad är Neptunus gasjätte?

  • Neptunus är precis som Jupiter, Saturnus och Uranus en gasjätte. Den är något mindre än Uranus men väger mer, vilket gör den till den kompaktaste av gasplaneterna. Man tror att Neptunus har en kärna som består av kisel, järn och andra tunga grundämnen. Runt kärnan finns det en mantel av flytande metan, ammoniak och vatten.

Vad är Neptunus kärna?

  • Man tror att Neptunus har en kärna som består av kisel, järn och andra tunga grundämnen. Runt kärnan finns det en mantel av flytande metan, ammoniak och vatten. Beräkningar visar att kärnan har en temperatur på cirka 7 000 grader Celsius, det vill säga varmare än solens yta.

Relaterade inlägg: