Vad är Sveriges största vattenfall?

Innehållsförteckning

Vad är Sveriges största vattenfall?

Vad är Sveriges största vattenfall?

Njupeskärs vattenfall är ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter och har en fri fallhöjd på drygt 70 meter. Under årtusenden har vattnet mejslat ut en stor klyfta i berget. På toppen av fallet har du en fantastisk utsikt över klyftan och landskapet.

Vart ligger Sveriges största vattenfall?

Här följer ett urval av våra favoriter. Mitt i Dalarna, drygt 4 mil från Särna ligger Sveriges högsta vattenfall Njupeskär som mäter 93 meter över havet. Du når vattenfallet enkelt via en två kilometer lång vandringsled i Fulufjällets nationalpark där även världens äldsta träd "Old Tjikko" finns.

Har Sveriges högsta fall?

Njupeskärs vattenfall är 93 meter och är ett av Sveriges högsta. Vattnet faller helt fritt 70 meter. I forsdimman intill fallet finns många ovanliga mossor, lavar samt kärlväxter. Flera av dem kräver ständig fukt för att överleva.

Har ett stort vattenfall?

Världens största vattenfall baserat på fallhöjd är Angel Falls i Venezuela med sina 807 meter (men har inte många meters bredd), medan Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe har den största vattenväggen, med sin bredd på 1,7 km och högsta fallhöjden 105 meter.

Relaterade inlägg: