Hur mycket väger en gris?

Innehållsförteckning

Hur mycket väger en gris?

Hur mycket väger en gris?

Ingen gris ska väga under 105 kg. För grisar som väger på gränsen 112-113 kg ska beslutas om de ska levereras till slakt om 7 eller 14 dagar, låt förväntad klassning avgöra valet av slakttillfälle.

Vilka raser är grisar?

  • Suggorna är oftast av rasen Yorkshire eller lantras medan galtarna är av raserna Hampshire och Duroc. Grisar är smarta och snälla djur. De är flockdjur och vill göra allt tillsammans, som till exempel att äta och sova.

När var grisen domesticerad?

  • Grisen är ett av de äldsta husdjuren och var domesticerad omkring år 9 000 f.Kr i Anatolien och Kina. Hanen kallas galt (tidigare också fargalt och orne), honan kallas sugga eller so, gylta kallas en gris som fött ungar högst en gång. Gris var ursprungligen namnet på svinets ungar, och när en sugga föder kallas det att hon grisar.

Vad väger en gris vid födseln?

  • Grisar är viktiga inom köttproduktionen eftersom de växer snabbt och uppemot 75% av vikten kommer till nytta. En gris väger cirka 1,5 kilo vid födseln, samt cirka 115 kilo vid slakt vid 6–7 månaders ålder (Sverige), eller 100 kilo vid slakt vid cirka 4,5 månaders ålder (Finland).

Relaterade inlägg: