Vad heter Odens häst med åtta ben?

Innehållsförteckning

Vad heter Odens häst med åtta ben?

Vad heter Odens häst med åtta ben?

På några gotländska bildstenar finns en åttabent häst med en välrustad ryttare avbildad. Det antas att dessa bilder föreställer Sleipner. Sleipners åtta ben har uppfattats som en metafor för snabbhet.

Vad heter Odens fru?

Hans hustru är Frigg, med vilken han har flera söner. Han är även far till Tor, Balder, Vidar, Höder och enligt den Prosaiska Eddan, men i konflikt med den Poetiska Eddan, far till Tyr.

Vad heter gudarnas hem?

Asgård ligger i världens mitt, där asarna har uppfört sin borg. Guden Oden residerar i sin sal Valaskjalf försedd med silvertak. Han tar emot krigare i sin andra hall Valhall. I en tredje, Gimle, tar han emot de rättrådiga.

Vem var mamma till Sleipner?

Loke är också, i mytologin, en stor älskare med många barn, bland andra Hel, Midgårdsormen och Fenrisulven. Han är även mor till Odens häst Sleipner – han förvandlade sig till ett sto och förförde hingsten Svadilfare.

Vad heter gudarnas Borg?

Gudhem var i skapelsen enligt den nordiska mytologin gudarnas värld där asarna bodde. Mest omtalade är Asgård (asagudarnas borg), där man bland annat finner Odens (den av inspiration rasande/besjälade) gillesal Valhall (de fallnas hall).

Relaterade inlägg: