Vad heter tonerna?

Innehållsförteckning

Vad heter tonerna?

Vad heter tonerna?

De sju tonerna kallas för stamtonerna, och representeras av klaviaturens vita tangenter. De resterande fem tonerna kallas för stamtonernas härledningar och representeras av klaviaturens svarta tangenter. Stamtonerna, som har fått namn efter alfabetet, kallas: a, b/h, c, d, e, f och g.

Vad är övertoner och oktaver?

Oktaverna, det vill säga den första och den tredje övertonen, är svårare att skilja ut från grundtonen, och hörs därför inte lika lätt. På stränginstrument är övertonerna lättast att höra när strängen klingar ut, eftersom övertonerna avtar långsammare i styrka än grundtonen.

Vad menas med övertoner?

Övertoner utgörs av spänning och ström med annan frekvens än grundtonen (50 Hz). Genom att övertoner förekommer i elnätet förvrängs spänningens och strömmens vågform och ursprungliga sinusform.

Vad är grundton och överton?

En delton är en enkel sinuston som tillsammans med andra deltoner bildar en sammansatt ton. Deltonernas olika styrka och frekvens ger den sammansatta tonen sin klangfärg. Den delton som har lägst frekvens kallas ibland grundton och alla andra kan då kallas övertoner.

Relaterade inlägg: