Vad betyder det att en källa ska vara oberoende?

Innehållsförteckning

Vad betyder det att en källa ska vara oberoende?

Vad betyder det att en källa ska vara oberoende?

Att källorna är oberoende av varandra betyder att deras information inte uteslutande söker stöd för sina påståenden genom att bara referera till varandra, utan att var och en av källorna söker stöd i egen forskning och egna källor. ... Sekundärkällor återger informationen från primärkällan.

Vad krävs för att en källa ska vara trovärdig?

För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte.

Vad är beroende källkritik?

Beroende inom källkritiken betyder att informationen i en källa bygger på uppgifter från en annan källa. Om två faktapåståenden som kommer från två olika oberoende källor säger samma sak ökar tillförlitligheten. Tillförlitligheten ökar om källorna skiljer sig från varandra.

Vad menas med beroende källkritik?

Beroende inom källkritiken betyder att informationen i en källa bygger på uppgifter från en annan källa. ... Det är inte ovanligt att olika medier för felaktig information vidare. Därför är det bra att använda förstahandskällor, d.v.s. källor som varit med vid händelsen eller tagit fram informationen.

Vad menas med Tendenskriteriet?

Tendenskriteriet innebär i korthet att man inte kan förlita sig på uppgifter som kan misstänkas vara färgade eller tillrättalagda utifrån författarens värderingar. Ofta kan det emellertid vara intressant att analysera sådana värderingar i sitt sammanhang.

Relaterade inlägg: