Kan jag få p-piller?

Innehållsförteckning

Kan jag få p-piller?

Kan jag få p-piller?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning om du vill börja med p-piller. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare.

Vilka hormoner innehåller p-piller?

När man talar om p-piller menar man oftast så kallade kombinerade p-piller, vilket betyder att de innehåller två hormoner, östrogen och gulkroppshormon. Det finns också så kallade minipiller. De innehåller bara gulkroppshormon. P-piller och minipiller fungerar på lite olika sätt.

Vem kom på p-piller?

Margaret Sanger hann bli över 80 år, men fick uppleva p-pillrets genombrott före sin död 1966. 1960 godkändes de första p-pillren i USA och 1961 följde stora delar av Europa efter.

Måste man gå till gynekologen för att få p-piller?

Nej, du måste inte göra en gynundersökning, även om de flesta mottagningar brukar ha detta som rutin vid besöket. En del ungdomsmottagningar föreslår istället att göra en gynundersökningen först vid återbesöket efter tre månader, då man kollar om du trivs med dina p-piller.

Vilket miljöproblem finns kopplat till p-piller?

Det visar sig att resterna från p-piller, som kvinnor utsöndrar via sitt urin och sin avföring inte bryts ner i ett vanligt reningsverk. De syntetiska hormonerna släpps igenom reningsprocessen och vidare ut i naturen. Vid försök, där fiskar fick simma i vattnet från reningsverken, visade på kraftiga effekter.

Vad används p-piller till?

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Relaterade inlägg: