När kan man sätta ut lavendel?

Innehållsförteckning

När kan man sätta ut lavendel?

När kan man sätta ut lavendel?

Väljer du att så frö ska du plantera redan tidigt på våren, antingen inomhus eller i växthus. Sätt fröna cirka fem millimeter djupt i vanlig såjord. Planterar du istället en planta räcker det att du börjar i april/maj beroende på i vilken zon du bor i. Viktigast är att frostnätterna har upphört helt.

Vilken lavendel ska man välja?

Fjärilslavendel och skärmlavendel Lavandula angustifolia är härdigast och den arten som lämpar sig bäst i Sverige. Kan tåla ner till 15 minusgrader, och man brukar räkna att den klarar sig till och med zon 3. ... Odla gärna mycket lavendel och olika sorter om du har möjlighet.

När ska man gödsla lavendel?

Lavendel kräver ingen speciell skötsel utan klarar sig bra ändå. Det enda man behöver göra för att hålla den kompakt och fin är att klippa ner den. Man kan tillsätta lite gödning eller jordförbättring på våren till rabatten, men den kräver inget speciellt.

Hur tar man hand om lavendel?

Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord. Vatten och näring: Lavendel i kruka vattnar du så att jorden hålles lätt fuktig – aldrig blöt. Svag dos näring lite då och då.

Hur sår man lavendel?

Lavendeln kan du sätta antingen med frösådd eller med hjälp av en stickling. Fröna bör sås tidigt på året, antingen inomhus eller i växthus, direkt i såjord. Sätt fröna cirka 0,5 cm djupt och se till att den står fuktigt till dess plantorna kommer.

Relaterade inlägg: