Vad kallas kungens flagga?

Innehållsförteckning

Vad kallas kungens flagga?

Vad kallas kungens flagga?

Den tretungade flaggan, örlogsflaggan, som vajar här är förbehållen kungahuset och försvarsmakten. Kungahusets flagga har riksvapnet infällt i korsets mitt, men hur det ser ut och hur stor flaggan är beror på vädret och om Kungen är i riket eller inte.

Är Kungen i slottet?

Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om. Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna.

Varför ser svenska flaggan ut som den gör?

Dock finns en gammal sägen att den Svenska flaggan tillkom när Erik den helige såg det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana.

När flaggas det på slottet?

På Kungliga Slottet i Stockholm hissas den kungliga flaggan varje dag sedan 1873. Oscar II hade redan som tronföljare flaggat på sommarresidenset Sofiero. Riksdagshuset och andra officiella byggnader följde exemplet. 1873 påbjöd Kungen flaggning på Kungliga Slottet.

Vem äger kungliga slottet?

I överenskommelsen skrev man också in kungens rätt att disponera de kungliga slotten och även Djurgården i Stockholm. Slotten ägs inte av kungen. Stockholms slott, Drottningholms slott och de andra ägs av de svenska skattebetalarna genom Statens fastighetsverk.

Är kungafamiljen svensk?

Alla tidigare kända medlemmar av kungahuset, som har skiftat mellan ett antal olika ätter, finns redovisade i en omfattande svensk och utländsk litteratur. Sedan 1818 är den svenska kungafamiljen en del av huset Bernadotte.

Relaterade inlägg: