Vad utvecklade Sokrates?

Innehållsförteckning

Vad utvecklade Sokrates?

Vad utvecklade Sokrates?

Sokrates (469-399 f.Kr) var moralfilosofins grundare. Han införde också metoden att försöka komma fram till sanningen genom att ihärdigt ställa frågor. ... Innan Sokrates blev känd som filosof arbetade han som skulptör, och han var tillräckligt förmögen för att ha ett eget hus.

Vem var Platons mentor?

Aristoteles var Platons främste och mest självständige elev. I sina skrifter lämnar han uppgifter om många tidigare filosofer och deras filosofi, bland andra Sokrates.

Vad är Platons teori?

I Platons världsbild har tanken på en idévärld en central roll. Idévärlden är enligt Platon den sanna verkligheten och sinnevärlden, alltså den värld människan kan uppfatta med sina sinnen, är bara en skugga eller en blek kopia av idévärlden. ... Den sanna perfekta och oförändliga verkligheten är idéernas värld.

Vad dömdes Sokrates för?

Sokrates' död är en av de mest omskrivna händelserna i filosofins historia. Han dömdes till döden för, som man ansåg, sin subversiva verksamhet, en dom som verkställdes i en fängelsecell i Aten en vårkväll 399 f kr då han tömde den berömda giftkalken.

Hur tänkte Platon?

Han tänkte att det måste finnas idéer till allting, en idé häst, en idé människa o.s.v. Sammanfattning: Platon tänkte att vi levde i sinnesvärlden, men den var bara skuggor av idévärlden där alla original eller former fanns. Idé världen var då förstås helt perfekt men med endast en av varje sort.

Hur såg Platon på kunskap?

Platon hävdade att människor har svårt att erkänna den sanna verkligheten, som existerar endast som idé, eftersom de lever i den imperfekta, fysiska världen. Han menade att människor var som fångar bakbundna i en mörk håla, där de såg skuggbilder av verkligheten. Endast genom kunskap kan människan närma sig sanningen.

Relaterade inlägg: