Vem är barnet på Solstickan?

Innehållsförteckning

Vem är barnet på Solstickan?

Vem är barnet på Solstickan?

Stiftelsen får sina intäkter från försäljningen av tändsticksaskar och tändare försedda med solstickans symbol, skapad av konstnären Einar Nerman. ... Nermans son Tom hade stått modell och konstnären gjorde nu om flickan till en pojke, tog bort facklan och målade en sol i övre vänstra hörnet.

Vad betyder Solstickan?

TILL FÖRMÅN FÖR BARN OCH GAMLA Där och då skapades den klassiska symbolen Solstickepojken. Den folkkära pojken och texten ”Till förmån för barn och gamla” prydde askarna och grundidén var att på ett enkelt sätt bidra till samhället genom att skänka ett par öre av varje såld ask till Stiftelsen Solstickan.

Vem ritade barnet på tändsticksasken?

Idag får stiftelsen fyra öre per solsticksask och fem öre per tändare som Swedish Match säljer i Sverige. Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna. Då det var bråttom använde han en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa som bar en fackla.

Vad heter sidan på tändsticksasken?

Kemisten Gustaf Erik Pasch (1788-1862) uppfann 1844 en tändsticka som brann bara om den repades mot askens plån, en remsa på sidan av tändsticksasken som bestrukits med röd fosfor.

Vad heter det man tänder tändstickan på?

På tändsticksfabriken svarvas aspstockarna och skärs sedan till stickor. Stickorna impregneras på ett transportband, doppas i tändsatsen och förpackas i tändsticksaskar.

Relaterade inlägg: