Vad är Pluto för planet?

Innehållsförteckning

Vad är Pluto för planet?

Vad är Pluto för planet?

24 augusti 2006 bestämde Internationella astronomiska unionen att Pluto inte längre uppfyller kraven för att kunna kallas planet. Pluto betecknas därför nu som en dvärgplanet och tros tillhöra Kuiperbältet. Men Pluto har så länge betraktats som den nionde planeten i vårt solsystemet att vi berättar lite om den ändå.

Vad för slags djur är Långben?

Långben, eller fullständigt Jan "Janne" Långben, är en animerad karaktär skapad år 1932 på Walt Disney Productions. Han är en lång, antropomorf hund som är bästa vän med Musse Pigg och Kalle Anka.

Hur lång tid tar det att gå runt Pluto?

Plutos omloppstid är 248 år, och banan har egenskaper som skiljer sig märkbart från planeterna som rör sig i närmast cirkulära banor runt solen, närmare det plan som kallas ekliptikan. I jämförelse har Plutos bana en mycket större lutning i förhållande till ekliptikan (över 17 grader) och är mycket excentrisk.

Har Pluto en atmosfär?

– Det är också kylan och mörkret som gav Pluto dess namn när den upptäcktes 1930. ... Pluto har en atmosfär och forskarna har beräknat banan så exakt att New Horizons, som har storleken av ett normalt piano försett med parabol, även passerar Pluto när dvärgplaneten skuggar solen.

Relaterade inlägg: