Vad är fajans porslin?

Innehållsförteckning

Vad är fajans porslin?

Vad är fajans porslin?

Fajans och flintgods är relativt porös keramik, som ofta har heltäckande glasyr, t. ex. tennglasyr. På grund av porositeten finns det alltid risk för krackelering i glasyren.

Vad är porslin?

Ordet porslin hänvisar egentligen till flera olika typer av material men som alla består av kaolin, fältspat och kvarts. Genom att blanda de olika beståndsdelarna på olika sätt kan man skapa material med olika egenskaper och utseende.

Vilken lera används till porslin?

Fältspat smälter först och löser därefter upp kvarts och kaolin. Detta gör att leran sintrar helt, det vill säga att den blir helt tät och kan alltså hålla vätska utan glasyrens skydd till skillnad från de något porösare keramerna flintgods och fajans.

Är Fajans synonym?

Fajans betyder ungefär detsamma som majolika. Se alla synonymer nedan.

Hur tillverkar man porslin?

Mycket görs för hand. Processen börjar med att gjuta formar i gips. Dessa använder vi sedan för att antingen forma porslinet med fast massa eller gjuta med flytande. För tallrikar, fat och en del koppar har vi maskiner till hjälp för att pressa ut massan i formen, resten formas för hand eller gjuts.

Vilken temperatur tål porslin?

Porslin är högbränt ( ca 1300 grader). Görs av lera som innehåller mycket kaolin och är alltså vitare än lergods och stengods. Porslin kan oftast diskas i maskin men du gör klokast i att kontrollera vad som rekommenderas för just den sort du valt. Benporslin är högbränt ( ca 1200 grader).

Vilken lera till Raku?

De vanligaste storlekarna är 0,2 mm - 2,0 mm och det anger storleken på chamottkornen, det brukar också anges hur stor mängd chamotte det är i massan 25% är vanligt men ska du bränna Raku eller skulptera är 40% bra.

Relaterade inlägg: