Vad heter den nordiska havsguden?

Innehållsförteckning

Vad heter den nordiska havsguden?

Vad heter den nordiska havsguden?

Njord ("kraft", "styrka"), fornvästnordiska Njǫrðr, är i nordisk mytologi en av vanerna och havets, vädrets, rikedomens, handelns, sjöfartens och fiskets gud.

Vem är jaktens och vinterns gudinna?

Skade (från fornisländskan Skaði ; även Ondurdis) är i nordisk mytologi jätten Tjatses dotter. Hon har blivit jaktens och skidåkningens gudinna.

Var inte Frejs typ?

Frej, Frö eller Frey (isländska....Frej[redigera | redigera wikitext]
Nationalromantisk tolkning av Frej med sin galt och sitt svärd.
Del avNordisk mytologi
Typfruktbarhetsgud
FöräldrarNjord

Vad heter ägirs maka?

Ägir är gift med Ran (Rån), och tillsammans har de nio döttrar som alla bär namn efter olika slags vattenvågor. Dessa räknas upp på två ställen i "Skáldskaparmál" i Snorres Edda: Himingläva (Himinglæva), som betyder 'den himmelsklara' Dufa (Dúfa), som kan betyda 'duva', men även är ett slags våg.

Vem är Väderguden?

Du har säkert hört talas om Zeus och Hera? De benämns ofta som kungen och drottningen av den antika grekiska mytologin och de var också de största vädergudarna. Zeus kallades även för “molnskrockaren och “blixtslungaren” och han framställs ofta med en blixt i sin hand. Hera styrde över luften och stjärnorna.

Vilken uppgift hade Frej?

Frej var viktig som fruktbarhetsgud och den som säkerhetsställde fortplantningen. Hans områden innefattade även skördarna och han åkallades som solskenets gud. Galten (eller vildsvinet) förknippades med Frej och detta djur kunde offras för goda skördar.

Relaterade inlägg: