Var hade Brahehus?

Innehållsförteckning

Var hade Brahehus?

Var hade Brahehus?

Per Brahes skådebröd När Per Brahe d.y. var hemma i sitt grevskap så bodde han i sitt säte Visingsborg på Visingsö. Placeringen av Brahehus torde ha varit ett sätt för greven att påvisa sin makt, ett skådebröd. Invånarna i hans stad Brahe-Grenna kunde inte undgå att se det ståtliga lusthuset.

Vem äger Brahehus?

Brahehus vindpark har en högsta punkt på knappt 300 m ö h och ligger på höjdplatån öster om Vättern, i Jönköpings kommun och län. Markområdet ägs av privata fastighetsägare och skogsbruket dominerar markanvändningen.

Vad hände med Brahehus?

Efter Per Brahes död 1680 tömdes Brahehus på inredning och strax därefter drogs grevskapet in till kronan under Karl XI:s reduktion. På hösten 1708 utbröt en brand i grannbyn Uppgränna och elden spred sig även till Brahehus, som brann ned till grunden.

Vem dog på Visingsö?

Visingsö har varit i kronans ägo sedan tidig medeltid. På öns sydspets lät någon av de sverkerska kungarna bygga Näs slott under 1100-talet. Visingsö blev ett av kungamaktens starkaste fästen ända fram till början på 1300-talet. Magnus Ladulås dog på ön år 1290.

Relaterade inlägg: