När tvingades samerna att bli kristna?

Innehållsförteckning

När tvingades samerna att bli kristna?

När tvingades samerna att bli kristna?

Kristnandet av samerna i Sverige inleddes på allvar när Karl XI år 1685 beordrade en undersökning av kyrkoorganisationen i lappmarkerna. De lokala prästerna anklagade samerna för att vara hedningar som saknade kunskaper om kristendomen och fortfarande utövade sin egen religion.

Vad är en samisk nåjd?

Med tiden blev nåjd/nåejtie en benämning på en person med särskild utstrålning, en som kunde bota genom stenar, sina händer eller annat traditonellt sätt. ... Vissa personer pekas ut som nåjder av andra samer, själva talar de oftast inte om sig själva i de termerna. De anses kunna bota på andra sätt än vad läkarna gör.

Har samerna någon egen religion?

Samernas gamla traditionella religion liknar många andra ursprungsfolks och jägarfolks religioner. ... Den samiska tron har förändrats över tid. Inte minst genom det inflytande skandinaverna och deras religion, både fornnordisk tro och kristendom, kommit att ha.

Vad finns det för ritualer inom samisk religion?

Här berättas om hur en nåjd, en samisk schaman, genom sin trumma försätter sig i trance för att rädda en sjuk person. Även tecknen på trumskinnet beskrivs, som båt med åror, ren med seldon och en val.

När är samerna representerade i Sverige?

  • Samerna är representerade genom de folkvalda sametingen: 1 Sametinget i Norge från 1989 2 Sametinget i Sverige från 1993 3 Sametinget i Finland från 1996.

Vad är samernas kultur?

  • Samernas kultur. Den samiska klädedräkten kallas kolt på svenska. Den kan ha olika färger. Det är dekorationerna som är viktiga och som berättar om släkten och var den kommer ifrån. Samerna har en egen flagga och en egen nationalsång. I samernas kultur finns musik, litteratur, teater, slöjd och speciell mat.

Vilka språkgrupper finns i samerna?

  • Samerna har tre språkgrupper: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Inom dessa tre språkgrupper finns flera språk. I Sverige pratas mest nordsamiska. Men även lulesamiska, pitesamiska, umesamiska och sydsamiska.

Relaterade inlägg: