Vilken funktion har ryggen?

Innehållsförteckning

Vilken funktion har ryggen?

Vilken funktion har ryggen?

Ryggradens uppgift är att stödja kroppen och skydda ryggmärgen. Ryggmärgen sänder meddelanden mellan hjärnan och kroppen och är en del av det centrala nervsystemet. ​Ryggkotorna bygger upp ryggraden.

Vilken funktion har Mellankotskiva?

Mellan kotorna sitter fibrös vävnad som kallas mellankotskivor, eller intervertebraldiskar. Dessa fungerar som stötdämpare för ryggraden genom att dämpa de stötarna och trycken när vi rör oss. En mellankotskiva består av två delar.

Vad heter delarna i ryggen?

När man tittar på ryggens anatomi delar man ofta upp ryggen i tre sektioner: halsrygg, bröstrygg, och ländrygg. Man kan även räkna in svanskotorna som en fjärde sektion, även om denna del anatomiskt hör till bäckenet. Var och en av dessa sektioner har en lätt krökning framåt eller bakåt.

Vad är anatomin i vår ryggmuskulatur?

  • Anatomin i vår ryggmuskulatur definierar i grund och botten deras funktioner beroende på den plats de upptar i människokroppen och på de andra strukturer som de ansluter till. Dessa muskler bestämmer kroppshållningen och reglerar också de tre grundläggande rörelserna i ryggen: flexion, rotation och extension.

Vad är ryggradens muskler?

  • Huvudartikel: Ryggens muskler. Till ryggens muskler räknas de muskler som stabiliserar och rör ryggraden. Dessa muskler kallas även ryggens djupa muskler och bildar två "pelare" som på var sin sida om ryggraden sträcker sig från korsbenet ( os sacrum) upp till kraniets bas ( basis cranii ).

Vad är ytliga muskler på ryggen?

  • Ryggens ytliga muskler. Bild: Gray's Anatomy, 1918. ( PD) Till ryggens muskler räknas de muskler som stabiliserar och rör ryggraden. Dessa muskler kallas även ryggens djupa muskler och bildar två "pelare" som på var sin sida om ryggraden sträcker sig från korsbenet ( os sacrum) upp till kraniets bas ( basis cranii ).

Relaterade inlägg: