Vad heter sill i Östersjön?

Innehållsförteckning

Vad heter sill i Östersjön?

Vad heter sill i Östersjön?

Sill (Clupea harengus) förekommer i alla av Sveriges omgivande hav. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar.

Varför heter det sill?

Sill (Clupea harengus) är en art i familjen sillfiskar. Artnamnet "Harengus" är en latinisering av forngermanska "harinc", ty. ... Sill norr om Kalmarsund, i Östersjön, kallas strömming. Sill är en av de vanligaste fiskarterna.

Var byter sillen namn?

Det som avgör vad fisken kallas är var den fiskas. Fångas den norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill.

Är sill?

Trots att sillen är slank till formen räknas den som fet eftersom den innehåller så mycket bra fetter. Sillen har alltid varit en populär matfisk och bereds på många olika sätt. Stekt, rökt, inlagd eller i form av surströmming.

Är strömming en fisk?

Sill och strömming är samma art. Det som avgör vad fisken kallas är var den fiskas. Fångas den norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill.

Relaterade inlägg: