Vilken Änkedrottning lät uppföra Drottningholm?

Innehållsförteckning

Vilken Änkedrottning lät uppföra Drottningholm?

Vilken Änkedrottning lät uppföra Drottningholm?

Delar av slottet är öppna för allmänheten, liksom teatern, parken och Kina slott. Drottningholms slott lät uppföras av änkedrottning Hedvig Eleonora, med byggstart i slutet av 1600-talet. Slottet påbörjades av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre och slutfördes av Nicodemus Tessin den yngre.

Vem äger Drottningholms slott?

Slottet samt ett flertal av byggnaderna i slottsträdgården och några av byggnaderna på malmen är även ett statligt byggnadsminne. Drottningholms slott ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk medan ståthållarämbetet förvaltar kungens dispositionsrätt.

I vilket slott bor kungen?

Haga slott uppfördes 1802 av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell på uppdrag av Gustav IV Adolf. Gjörwell hade varit verksam på Haga redan under Gustav III:s tid, som medhjälpare åt kungens favoritarkitekt Louis Jean Desprez.

Vem byggde Kina slott?

Kina slott är ett kungligt lustslott i Drottningholms slottspark på Lovön i Stockholms län....Kina slott[redigera | redigera wikitext]
Kina slott
Slott
ArkitektCarl Fredrik Adelcrantz
Färdigställande1769

Var brann det i Drottningholm?

Strax innan 22 på fredagskvällen fick räddningstjänsten larm om en brand i en större villa på Drottningholm i Ekerö kommun. Huset var övertänt och räddningstjänsten hade en stor insats på plats för att förhindra ytterligare spridning.

Hur stort bor kungen?

Här har de bott i 39 år, och våningen inreddes en gång för deras växande familj. Men nu är barnen sedan länge utflyttade och kvar på 192 rum stora Drottningholm är bara kungen, drottningen och hunden Brandie. Det lyser inbjudande i kungaparets höga fönster på Drottningholm.

Varför bor inte kungen på slottet?

Den kungliga familjen, som sedan branden i det gamla slottet hade residerat i Wrangelska palatset på Riddarholmen, flyttade in i sin nya bostad första advent samma år. Istället för respresentationsvåningen valde kungafamiljen dock att bo i den delen som numera kallas Bernadottevåningen.

Relaterade inlägg: