Varifrån kommer smultron?

Innehållsförteckning

Varifrån kommer smultron?

Varifrån kommer smultron?

Smultron växer naturligt över hela norra halvklotet. I Sverige är arten allmän, utom i norra Norrlands inland. Sällsynt ovan barrskogsgränsen.

Var i världen växer smultron?

Smultron, Fragaria vesca Smultron växer vanligt i hela landet, utom i fjälltrakterna där den är mer sällsynt. Den växer i vägkanter, skogar och ängar, på torrbackar och på hyggen.

Är smultron svenskt?

Smultron är därför ett typiskt svenskt bär (utanför den botaniska världen). ... I Sverige är det den odlade varieteten av hallon som har övertagit namnet hallon, medan de vilda varieteterna blivit vildhallon och skogshallon.

Finns smultron utanför Sverige?

Smultron eller skogssmultron (Fragaria vesca) är 5–20 cm hög, har rotslående utlöpare, bakåtriktade foderblad och frukt som lätt lossnar. Arten växer allmänt i Sverige utom i norra Norrlands inland. Månadssmultron (Fragaria vesca var.

Var kommer jordgubbar ifrån?

Det nya bäret kallades Fragaria x ananassa. Vår jordgubbe var född. Det var alltså fransmännen som förde jättesmultronet till Europa, löste gåtan med pollineringen och genom samplantering med scharlakanssmultronet kunde introducera jordgubben.

Var plantera smultron?

Växtplats och plantering Smultron är mycket tacksam och lättodlad. En solig plats är i stort sett det enda kravet. Men allra bäst trivs smultron i mullrik jord. Bären är godast när de plockas och äts direkt, men du kan också använda dem till saft och bakverk.

Är smultron jordgubbar?

Smultron och jordgubbar tillhör släktet Fragaria. Vanliga smultron (Fragaria vesca) har främst ätits vilda men odlade sorter förekommer. ... Jordgubben (Fragaria × ananassa) uppstod genom en korsning mellan två amerikanska smultronarter som skedde första gången på 1740-talet.

Relaterade inlägg: