Hur hög ränta kan accepteras utan att det finns risk för Kreditocker?

Innehållsförteckning

Hur hög ränta kan accepteras utan att det finns risk för Kreditocker?

Hur hög ränta kan accepteras utan att det finns risk för Kreditocker?

Vid bedömning av om kreditocker föreligger (AvtL 31 §) spelar den avtalade räntesatsen en viss roll. Hur hög ränta kan accepteras utan att det finns risk för kreditocker? Räntesatsen ska vara marknadsmässig, vid påtagligt högre räntesats finns risk för kreditocker.

När vi löser konflikter är det lämpligt att använda rättsregler Var finner vi sådana?

När vi löser konflikter och inte har ett avtal som ger rättsgrund är det lämpligt att använda rättsreglerna. Var finner vi sådana? Lagar, rättsspraxis, förordningar samt i Svensk Författningssamling (innehåller författningssamlingar).

Vad betyder det att en lag eller lagregel är obsolet?

Vad betyder det att en lag eller lagregel är obsolet? Regler som formellt fortfarande gäller men som inte tillämpas längre. ... Summan av alla rättsregler, alltså grundlag, lag, prejudikat, praxis och doktriner.

Var finner vi rättsregler?

Processuella rättsregler finns i rättegångsbalken och kan regler t. ex. hur en huvudförhandling ska gå till. Om man jämför med till exempel moraliska regler, säger de vad man borde göra medan rättsliga regler säger vad man ska göra.

Vilka regler gäller för Acceptfrist enligt avtalslagen?

I svensk rätt är anbud och accept bindande för den som angett det, enligt 1 § AvtL. Detta innebär att så fort man givit ett anbud så är man skyldig att stå fast vid det, inom en viss tid. Att man har en viss tid på sig att svara på anbudet brukar kallas acceptfrist.

Vilka tre rekvisit måste vara uppfyllda för att ett erbjudande ska utgöra ett anbud i rättslig mening?

Anbudet måste vara riktat särskilt till den andra parten (erbjudanden till en obestämd krets kallas utbud och kan ses som en uppmaning till enskilda i denna krets att själva lämna anbud) och innehålla tillräckligt detaljerad information om vad det föreslagna avtalet ska ha för innehåll. ...

Vilka är de mest väsentliga kriterierna på en rättsstat?

En medborgare ska åtnjuta rättsskydd både mot enskilda och mot staten. Grundläggande kriterier för en fungerande rättsstat är mänskliga fri- och rättigheter, maktdelning, förvaltningens lagenlighet, rättsskydd genom oavhängiga domstolar och den statliga maktutövningens förutsebarhet.

Hur är en rättsregel uppbyggd?

Man kan skilja på primära rättsregler (som gäller alla som kommer i den situationen där rättsregeln är tillämpbar) men också processuella regler (exv rättegångsbalken om hur processrätten ska fungera. ... En rättsregel är typiskt uppbyggd enligt mönstret "Omrättsfaktumsårättsföljd".

Vad är obsolet?

Obsolet betyder 'föråldrad, ur bruk'. Det används mest om lagar och ord. Man kan tala om att ett uttryck är obsolet, eller att en regel elller ett lagrum är det.

Vad är en rättsgrund?

Rättslig grund (rättsgrund, causa) avser den rättsliga regel som ett visst rättsförhållande eller rättsanspråk grundar sig på, rättsregelns grund, syfte, motivering eller ibland rättsfilosofiska rättfärdigande.

Relaterade inlägg: