Vad menas med att hushålla med begränsade resurser?

Innehållsförteckning

Vad menas med att hushålla med begränsade resurser?

Vad menas med att hushålla med begränsade resurser?

Ekonomi (från klassisk grekiska oikos, "hus" och nomos, "lag") är läran om hushållande med begränsade resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov.

Vad betyder det att hushålla?

Hushållning kallas den planering som görs för att förbrukningen inom ett visst område skall hållas inom önskade gränser, med avseende på bland annat ekonomi och miljö.

Vad menas med knappa resurser?

Innebörden av att vara ekonomisk är att vara hushållssam med knappa resurser. Vad som är "knappa" resurser är förstås upp till var och en av definiera, men enligt gängse norm brukar man tala om "knapp" som detsamma som ändlig. ... Oavsett om du är mångmultibiljonär, så har du att göra med knappa resurser relativt sett.

Hur kan man hushålla?

Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Tvätt och rengöring samt olika rutiner och metoder för detta. Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv. Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.

Vad är totalekonomi?

Det bygger på orden oikos (som betyder hus) och nomos (lag). Det syftar till läran, eller kunskapen om, att hushålla med en begränsad mängd resurser. I alla former av ekonomi finns det en begränsad mängd resurser, som måste fördelas utifrån olika behov och önskemål.

Vad betyder ekonomiskt?

Ekonomi handlar om att hushålla med resurser. Detta gäller bland annat alla familjer eftersom de måste planera och hushålla efter sina inkomster och utgifter.

Vad är en planekonomi?

I en planekonomi är det staten som styr vad som ska produceras - alltså inte utbud och efterfrågan. Det är staten som lägger fram en planering för de närmaste åren som de statsägda företagen måste rätta sig efter.

Vad är en resurs?

En resurs är en tillgång som behövs för att iscensätta ett projekt, skapa en produkt eller genomgå en process. Exempel på resurser är arbetskraft, tid, pengar, lokaler, naturtillgångar, råvaror, energi och kunskap.

Vad har du för resurser?

En persons resurser är de olika egenskaper, möjligheter, förmågor eller stöd från andra som personen kan ha och som kan bidra till att personen uppnår bästa möjliga hälsa. Resurser kan vara allt från ett bra stöd i familjen eller en hund att gå ut med, till beviljat boendestöd eller hemtjänst.

Relaterade inlägg: